Najwięcej espresso leje się rano i zaraz po obiedzie, a pod koniec dnia 80% pijących kawę odstawiało pustą filiżankę trzy razy, i Włoszka pije 1,5, zaś Włoch - 1,7 filiżanki dziennie. Informację przekazuję za ANSA, włoskim odpowiednikiem Polskiej Agencji Prasowej, choć nie wiem, czy te 1,5 lub 1,7 przypada na statystycznego obywatela czy też jedynie na statystycznego kawosza....
Zdjęcia: tonx, własne, abstract gourmet i supersum(off) |
Na ogół jest to kawa od dużych producentów, a więc Lavazzy, Kraft Food Italia (należy do nich Hag i Splendid), Illy, Nestle i Segafreddo. I to oni są głównym eksporterem włoskiej kawy, gdyż o ile Włosi konsumują skromne 6 kg na głowę, to eksportują na wielką skalę. Jak podaje International Trade Center, Włosi prawie nie importują palonej kawy, natomiast 98%, 2000 milionów worków (policzcie sobie, ile to kilo. Dla ułatwienia dodaję że worek to 60 kg) ich kawowego eksportu to właśnie palona kawa, dowód na międzynarodowy sukces espresso.
=====
Więcej kawowych statystyk można znaleźć na stronach European Cofffee Federation i International Trade Center, a gdyby i to nie wystarczało to warto zajrzeć do artykułu o konsumpcji kawy w Business Oggi. Lub kupić sobie książkę Clary i Gigi Padovanich Italia Buon Paese.
0 comments:
Post a Comment