chlebojady


  • 60 Włochów na 100 jada chleb do makaronu; 89 je chleb raz dziennie, a 96 lubi chleb świeży
  • Rocznie wypieka się we Włoszech ponad 3 miliony ton chleba
  • Statystyczny obywatel rocznie wydaje na chleb 248, czyli 0,68 dziennie
  • Włochy mają 53.358 punktów sprzedaży chleba, 35 tys. piekarni, z których 23 tys wypieka tradycyjne pieczywo

Z La Cucina Italiana ze stycznia br.
Chleb z oliwkami i panettone (o panettone pisałam kilka dni temu) pochodzi z La Forneria di Andrea Diafani, via Comazzano, Castelnuovo di Farfa (prowincja Rieti). Warto tam zajechać

2 comments:

  1. Moja włoska teściowa chlebem zagryza czekoladę, budyń oraz sałatkę owocową (zwaną "Macedonia"). Kawę inkę pije zagryzając ją na przemian ciastkami lub chlebem właśnie. Kanapek za to w domu prawie się nie robi, chyba , że na wycieczkę. Te (czyli kanapki "bułkowe") dostępne są w barach (i przyznać muszę , że są wyjatkowe). Moje uznanie zdobył chleb z orzechami włoskimi. Pychaaaaa!Monika

    ReplyDelete
  2. chcemy przetestowac inne chleby z piekarni w Castelnuovo. Chyba mieli tez z orzechami, wiec na pewno sprobuje.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.