święta wiosna (odcinek juliański)


każdy region ma swoich świętych kulinarnych. A świętuje się przez cały rok. Oto lista wiosenna z Friuli i Wenecji Juliańskiej:

Sagra delle rane w Rivis al Tagliamento fraz. Sedegliano (prow. Udine)
Do spróbowania żaba z rusztu, z głębokiego tłuszczu. No i do spróbowania ortodoksyjne sery oraz prosciuto San Daniele. W tym roku imprezowano w kwietniu (24, 25 i 30) i w maju (1 i 2), można zaś jeszcze podskoczyć i załapać się na 8-9. oraz 15-16. maja.

Festa della funghi di primavera, dell’asparago di bosco e del radicchio di montagna w Arta Terme (prow. Udine) zawsze w drugiej połowie maja (w tym roku 18-22). Nie wiem jak wyglądają leśne szparagi czy górska cykoria. No i te wiosenne grzyby :-D

Sapori pro loco w Villa Manin di Passariano Codroipo (prow. Udine)
w drugiej połowie maja, a konkretnie 15-16 i 22-23 maja 2010, miejscowe kulinaria do spróbowania: gubana, cialzons, dzik z rusztu, ser solankowy.

Festa del vino e delle fragole przy drogach Faedis (Udine)
końcem maja, początkiem czerwca.

Sagra del pane na placach Ampezzo (Udine) pierwszą niedzielę czerwca

Sagra della trota w okolicach i w samej Bagnaroli di Setto al Reghena (prow. Pordennone)
koniec maja-początek czerwca (w tym roku 23-25 maja, 30 maja do 2 czerwca i 6-8 czerwca); pstrąg w roli głównej. m.in. w muzyce (Schuberta będą grali?) :-D

Pedalata enogastronomica w Treppo Grande (Udine), druga sobota czerwca
z opisu (i tytułu) wynika, że wypada mieć rower. I chyba z dużym koszem na zakupy, bo w Treppo Grande pojawi się cały kulinarny region. Pewnie mają gdzieś oficjalną stronę internetową, ale na mnie nie wyskoczyła, więc nie mam czego linkować

1 comment:

  1. Patrz, a ja właśnie celowo omijałam kulinarne fiesty w Katalonii... Chyba zmienię zwyczaje, taka żaba z głębokiego tłuszczu może być grzechu warta!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.