jak jeszcze zrobić zupę


do gotowej bazy (upieczona dynia rozgotowana w bulionie) wkruszyć kawał gorgonzoli. Wlać marsalę. Pogotować kilka minut. Posypać grzankami z parmezanem. Lub nie.

Albo wkruszyć stilton. Wlać porto. Pogotować kilka minut. Posypać grzankami. Lub nie.

Proporcje: na zupę z dyni 1,5 kg potrzeba 150-200 gr gorgonzoli; mniej, jeśli dodaje się ostrzejszy ser. Alkoholu wedle upodobania (mnie pasowało jakieś 1/4-1/3 szklanki).

jak zrobić zupę

3 comments:

  1. Cokolwiek z marsalą albo porto kręci mnie niezmiernie.
    Szczerze powiedziawszy jeszcze nie lałem do zupy alkoholu.
    Njawyższa pora.
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Muszę w końcu wypróbować tych Twoich dyniowych wariantów zupnych z pieczoną dynią:)

    ReplyDelete
  3. Hmm, pieczonej dyni nigdy nie powiem nie. Ale dzis akurat risotto z nia w roli glowenj i Pan Stolton sie przyplatal. Pierwszy raz, bo z reguly daje gorgonzole. Twoja zupa w obu wariantach grzechu warta. ;)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.