jak jeszcze zrobić zupę
on 18:56
3 comments
do gotowej bazy (upieczona dynia rozgotowana w bulionie) wkruszyć kawał gorgonzoli. Wlać marsalę. Pogotować kilka minut. Posypać grzankami z parmezanem. Lub nie.
Albo wkruszyć stilton. Wlać porto. Pogotować kilka minut. Posypać grzankami. Lub nie.
Proporcje: na zupę z dyni 1,5 kg potrzeba 150-200 gr gorgonzoli; mniej, jeśli dodaje się ostrzejszy ser. Alkoholu wedle upodobania (mnie pasowało jakieś 1/4-1/3 szklanki).
jak zrobić zupę
Powered by Blogger.
Cokolwiek z marsalą albo porto kręci mnie niezmiernie.
ReplyDeleteSzczerze powiedziawszy jeszcze nie lałem do zupy alkoholu.
Njawyższa pora.
pozdrawiam
Muszę w końcu wypróbować tych Twoich dyniowych wariantów zupnych z pieczoną dynią:)
ReplyDeleteHmm, pieczonej dyni nigdy nie powiem nie. Ale dzis akurat risotto z nia w roli glowenj i Pan Stolton sie przyplatal. Pierwszy raz, bo z reguly daje gorgonzole. Twoja zupa w obu wariantach grzechu warta. ;)
ReplyDelete