oko architekta (YUZU) |
Nicolas Vanaise otworzył sklep z czekoladkami, gdy jeszcze mieszkaliśmy w Gandawie i w każdą sobotę dreptaliśmy do Yuzu by sprawdzić co nowego Nicolas wyprodukował w danym tygodniu. I tak próbowaliśmy czekoladek z garam masala, tymiankiem, piwem trapistów, piernikiem, cynamonem na ostro, wędzoną papryką, imbirem, trawą cytrynową, whisky, ginem, jeneverem, senchą, limoncello, pieprzem seczuańskim i prawdziwkami. Te prawdziwki w czekoladzie brzmią bardzo egzotycznie i lekko niestrawnie, ale wierzcie mi na słowo: są boskie. Smakowały nam też czekoladki Lampedusa (to na cześć Giuseppe Tomassini) i czekoladki zrobione na moją cześć, a więc zwane Maya.
Czasami tęsknię ze Gandawą, bo bardzo to miasto lubiłam, choć nie znosiłam Belgii. A najbardziej tęsknię za czekoladkami od architekta. Jeśli będziecie w Gandawie idźcie koniecznie na Valpoortstraat. Gwarantuję, że nie pożałujecie.
Więcej informacji:
Link do artykułu o atrakcjach Gandawy, w tym kilkanaście zdań o Yuzu. Więcej o Yuzu na stronie World Chocolate Guide
Pierre Marcolini
Poczułam się właśnie jakbym czytała przewodnik kulinarny (uwielbiam), w tym wypadku o smaku czekolady, myślę że architektura przydaje wdzięku maestrii detali :)
ReplyDeleteO juuuzuuu ;) te Yuzu byly genialne. Psychiczni jestesmy, ale zjedlismy cale opakowanie na jedno posiedzenie. ;)
ReplyDeleteNo, to moze jeszcze jest dla mnie jakaś szansa ... ;)
ReplyDeleteNie tylko architekci. Moja ulubiona warszawska szefowa kuchni, Agata Wojda, niegdyś z Absyntu, dziś z Opasłego Tomu, jest z wykształcenia muzykologiem. I "symfonie smaków" (okropne określenie) niewątpliwie w swojej kuchni tworzy.
ReplyDeleteprzyjmuję do wiadomości ,choć narazie jest to jedyny muzykolog, więc może to być wyjątek a nie reguła :D Zna ktoś jeszcze muzykologa przerobionego do doskonałego kucharzy?
DeleteObok Markoliniego otworzyl teraz Patrick Roger - mysle, ze ma styl blizszy Yuzu niz Marcoliniego - na pewno by ci sie spodobal/posmakowal.
ReplyDelete