lektury obowiązkowe

nie o Dekameronie, Boskiej Komedii, westchnieniach do Laury i szalenstwach Orlando. Nawet słowem nie wspomnę o kupcu weneckim i kochankach z Werony. Bo nikt z Dantego i Szekspira przepytywać nie będzie, ale jeśli wiedza o kuchni regionalnej może ochronić od płacenia za mandat za przekroczoną szybkość lub pozwoli przełamać lody przy załatwianiu formalności, to pewne rzeczy POWINNO SIĘ wiedzieć
  • Hazan, Marcella--tu już nie będę bawić się we wpisywanie wszytkiego co Hazan napisała. Jest tego zbyt dużo. Jak Anna Del Conte w Anglii tak Hazan w USA jest propagatorką wiedzy o kuchni włoskiej. Czasami wydaje się zbyt ortodoksyjna, ale przepisy i opisy są bez zarzutu. No i do tego opowieści o ukochanym Wiktorze. Prawie Harlequin :-D
  • Del Conte, Anna Gastronomy of Italy przepisów mniej niż by się mogło wydawać, ale to z racji obszernej encyklopedii składników i terminologii kulinarnej z obrazkami
  • Del Conte, Anna Food of Northern Italy
  • Del Conte, Anna The Painter, the cook and the art of cucina Podziwiam Val Archer (ilustratorka i kompanion autorki) za umiejętność robienia akwarelowych portretów warzyw i owoców. Książka jest dobrym źródłem wiedzy o specjalnościach każdego regionu. A że autorka pisze ze swadą więc i przyjemnie się czyta.
  • Del Conte, Anna absolutnie moja ulubiona Amaretto, Apple Cake and Artichokes. Mam ją w duplikacie. Jedną w Wasserburgu, drugą w Ginestra (przyznaję jednak, że kupiłam drugą przez pomyłkę zapominając, że zamówiłam już jeden egzemplarz z Amazon). Przepisy dzielone w/g głównego składnika, masa świetnych obserwacji kulinarnych i technik gotowania. Szkoda jedynie, że bez obrazków....
  • De Mori, Lauri i Jason Lowe Beaneaters &breadsoup. Portaits and recipes from Tuscany no cóż...NARESZCIE! książka o Toskanii a nie wspomnienia z raju. Portrety ludzi i miejsc, dobre przepisy, użyteczne adresy. No i jest na co popatrzeć bo pięknie wydana.
  • Iengo, Arturo Cucina Napoletana, fajna opowieść o Neapolu od kuchni. Przepisy do zrobienia raczej na miejscu, bo gdzie można kupić krewetki machające ogonkami i pachnące pomidory? No gdzie?
  • Locatelli, Giorgio Made in Italy gwiazda kuchni włoskiej w Anglii. Wspaniałe przepisy (o, ta zupa z bialej czekolady....) i interesujace informacje o składnikach. Książka gruba i ciężka. Do walizki nie wejdzie :-)
  • i The Sliver Spoon wydana przez Phaidon. Biblia włoskiej kucharki. Podobno. Od siebie mogę dodać że przepisów regionalnych nie ma, ale za to jest najgenialniejszy w swojej prostocie przepis na podstawowy suflet.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.