lektury obowiązkowe. Tylko o Wenecji
- di Mosto, Francesco Francesco's Venice pięknie sfotografowana opowieśc o historii miasta. BTW, rodzina autora należała do arystokracji weneckiej
- Kiros, Tessa Venezia. Food and dreams „inna” książka kucharska, bardziej nadająca się do oglądania niż jako inspiracja kulinarna
- Hazan, Marcella: wszystkie książki kucharskie. Tak jak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, tak Hazan zawsze ma coś do opowiedzenia o kuchni Veneto
- McCarthy, Mary Venice Observed-poetycko napisany przewodnik po miescie. Piękne opowieści o historii. ludziach i sztuce
- Leon, Donna i seria kryminałów o inspektorze Brunettim. Z "Friends in High Places" pochodzi mój ulubiony cytat kulinarny:
'Did you hear that? We are about to lose are home, and all he thinks about is soft-shelled crabs.' Offended, Brunetti objected: "That's not all I think about.' 'What else, then?' 'Risotto.'
- Norwich, J.J. A History o Venice, niekoniecznie zawsze obiektywna, ale za to napisana piękną prozą historia miasta. Norwich, zakochany w Wenecji, opowiada o Jej wzlocie i upadku, nie ukrywając po której stronie opowiada się w konfliktach republiki z cesarstwem, Watykanem, Genuą czy Florencją
- Rylands, Jane T. Venetian Stories, opowieści o ludziach i miejscach. Nie zawsze pokrzepiające, ale za to prawdziwe
- z serii Könemanna Venice
Drugi od góry z lewej chyba by mi pasował do sralonu - nad stół. :))
ReplyDeleteA poważnie - są piękne. I bardzo Twoje.
masz 100x100 nad stolem? Bo tyle potrzebujesz w minimalnej wersji
ReplyDelete