Jak sama nazwa wskazuje, jest to kompendium wiedzy o rodzajach makaronów dostępnych we Włoszech. Jeśli wierzyć autorce, to jest to jedyna publikacja tego rodzaju, bo do tej pory albo autorzy padali w przedbiegach próbując ogarnąć temat, albo katalog był niekompletny gdyż opierał się na materiałach dostępnych w książkach kucharskich.
Informacje z książki będę sączyć do bloga powoli. Raz, że wolno czytam; dwa, jako kobieta w pewnym wieku, potrzebuję czasu na przetworzenie informacji. Powiem jedynie, że wstęp odautorski tłumaczy metodologię zbierania materiałów do książki i wprowadza w wiedzę o arkanach robienia pasty.
Tyle uwag odczytelniczych :-)

Encyclopedia of Pasta
Oretta Zanini de Vita (autor)
Maureen B. Fant (tłum.)
University of California Press (wyd,)
Zapowiada się smakowicie:)
ReplyDeleteTanti auguri a te :*
ReplyDeleteKobieto w pewnym wieku ;) A prezent super!
grazie :-)
ReplyDeleteWydaje mi się , że to bardzo dobry wiek:D
ReplyDeletewiem coś o tym;)