500 rodzajów pasty, jedna książka

Miałam się nie chwalić, bo musiałabym napisać, że na urodziny dostałam świetny prezent. Ale jak tu się nie chwalić i, wbrew zasadzie nie przekazywać bardzo osobistych informacji, gdy ma się w ręku encyklopię pasty?

Jak sama nazwa wskazuje, jest to kompendium wiedzy o rodzajach makaronów dostępnych we Włoszech. Jeśli wierzyć autorce, to jest to jedyna publikacja tego rodzaju, bo do tej pory albo autorzy padali w przedbiegach próbując ogarnąć temat, albo katalog był niekompletny gdyż opierał się na materiałach dostępnych w książkach kucharskich.

Informacje z książki będę sączyć do bloga powoli. Raz, że wolno czytam; dwa, jako kobieta w pewnym wieku, potrzebuję czasu na przetworzenie informacji. Powiem jedynie, że wstęp odautorski tłumaczy metodologię zbierania materiałów do książki i wprowadza w wiedzę o arkanach robienia pasty.

Tyle uwag odczytelniczych :-)


Encyclopedia of Pasta
Oretta Zanini de Vita (autor)
Maureen B. Fant (tłum.)
University of California Press (wyd,)

4 comments:

  1. Zapowiada się smakowicie:)

    ReplyDelete
  2. Tanti auguri a te :*
    Kobieto w pewnym wieku ;) A prezent super!

    ReplyDelete
  3. Wydaje mi się , że to bardzo dobry wiek:D
    wiem coś o tym;)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.