- 60 Włochów na 100 jada chleb do makaronu; 89 je chleb raz dziennie, a 96 lubi chleb świeży
- Rocznie wypieka się we Włoszech ponad 3 miliony ton chleba
- Statystyczny obywatel rocznie wydaje na chleb €248, czyli 0,68 dziennie
- Włochy mają 53.358 punktów sprzedaży chleba, 35 tys. piekarni, z których 23 tys wypieka tradycyjne pieczywo
Z La Cucina Italiana ze stycznia br.
Chleb z oliwkami i panettone (o panettone pisałam kilka dni temu) pochodzi z La Forneria di Andrea Diafani, via Comazzano, Castelnuovo di Farfa (prowincja Rieti). Warto tam zajechać
Moja włoska teściowa chlebem zagryza czekoladę, budyń oraz sałatkę owocową (zwaną "Macedonia"). Kawę inkę pije zagryzając ją na przemian ciastkami lub chlebem właśnie. Kanapek za to w domu prawie się nie robi, chyba , że na wycieczkę. Te (czyli kanapki "bułkowe") dostępne są w barach (i przyznać muszę , że są wyjatkowe). Moje uznanie zdobył chleb z orzechami włoskimi. Pychaaaaa!Monika
ReplyDeletechcemy przetestowac inne chleby z piekarni w Castelnuovo. Chyba mieli tez z orzechami, wiec na pewno sprobuje.
ReplyDelete