szef kuchni poleca:


Czym jest jest chwała Dantego w porównaniu ze spaghetti?
tak rozpoczął wstęp edytor Albert Sonenfeld, cytując autorów najnowszego dodatku do sterty książek zalegających mój stolik nocny. Italian Cuisine. A Cultural History wydaje się być pisana lekkim piórem, choć jest to-mimo chwytliwych jednozdaniowców i momentami gawędziarskiej narracji-jednak dzieło naukowców. Wstęp odautorski, zamiast podziękowań dla cioci Heli, dziadka Franciszka,genialnej żony, dzieci, edytora, sąsiada, omawia metodologię badawczą, sugeruje że kuchnia włoska jednak istnieje i że świadomość kuchni miejscowej może mieć miejsce jeśli miejscowy produkt zacznie być rozpoznawany na szerszym terytorium. Autorzy postulują też, że kulinarne tradycje artystokracji i biedy przenikały się na wzajem. Spis treści obiecuje ucztę:
  • Włochy: Przestrzeń Fizyczna i Umysłowa
  • Włoska Maniera przy Stole
  • Przekaz Kulinarny: Zbiór Przepisów
  • Nauka i Technologia w Kuchni
  • Przyczynek do Historii Apetytu

a Wstęp: Tożsamość jako Wymiana zaczyna bardzo obiecująco:
Włochy, kraj setki miast i tysiąca dzwonnic, jest także krajem setki kuchni i tysiąca przepisów. Odbija historię znaczoną lojalnością wobec regionu i politycznym podziałem, a wielka różnorodność tradycji kulinarnych czyni kuchnię włoską niewyobrażalnie bogatą
Italian Cuisine. A Cultural History
Autorzy: Alberto Capatti i Massimo Montanari
Tłum. Aine O'Healy

Wyd: Columbia University Press, New York 2003


Dzisiaj na obiad,
na złość literaturze i Toskanii, gotuję spaghetti z pulpetami po neapolitańsku :-D

2 comments:

  1. Rzeczywiście metodologia jest niezwykle istotna. Dzięki niej - jeśli okaże się skuteczna - można będzie napisać od nowa kuchnię polską czy choćby teksańską :) Poszukam sobie te książki na Amazonie

    ReplyDelete
  2. Montanari ma na koncie inne ksiazki z historii kulinarniow. Polecam szukanie na Abe Books, taniej niz na Amazon. Szukanie bardziej skomplikowane i trzeba wiedziec czego sie szuka, ale cenowo warto.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.