którą oliwę w takim razie kupić

bo ja mogę sobie pobredzić o różnicach między IGP i DOP, takich czy innych gatunkach oliwek, kwasowości, terminach zbiorów, metodach ekstrakcji, ale w sumie wszystko sprowadza się do pytania: która?


Chcesz oliwę delikatną, słodkawą? Szukaj butelek oznakowanych IGP Toscano dei Monti Pisani, Toscano delle Colline Lucchesi lub Olio extravergine di oliva Lucca DOP, choć przy tej ostatniej musisz uważać, bo dozwolony jest też intensywniejszy smak owocowy

Coś mniej owocowego, ale nadal aromatycznego, pikantnego, zielonego w smaku? Kup IGP Toscano delle Colline di Firenze, IGP Toscano delle Lunigiana

Zdecydowanie owocową, prawie bez goryczyOlio extravergine di oliva Chianti Classico DOP jest dla ciebie


Szukasz oliwy pikantnej, owocowej z aromatem migdałów, karczochów lub dojrzałych owoców? Wybierz IGP Toscano di Montalbano lub jeszcze bardziej intensywną oliwę z IGP Toscano delle Colline di Arezzo

Oliwowy hardkorowiec? Chcesz oliwę o intensywnym smaku, owocową, pieprzną, zdecydowanie ziołową? Patrz na oliwy z  IGP Toscano delle Colline Senesi  lub Olio extravergine di oliva Terre di Siena DOP

Jeśli ktoś musi wiedzieć (tak jak ja) który gatunek oliwek został przemielony na płyn w butelce to radzę po prostu pytać, bo zakładając nawet, że te 70-90% podstawowego gatunku nie jest mieszanką  (na co zezwala klasyfikacja IGP i DOP Terre di Siena) to trzeba dopytać o który gatunek chodzi:  Frantoio, Cerreggiolo, Moraiolo, Leccino (DOP Chianti);  Frantoio, Frantoiano or Frantoiana (DOP Lucca) czy Frantoio, Correggiolo, Moraiolo and Leccino z DOP Terre di Siena?


Oczywiście możnawejść na oficjalną stronę germoplasma/arsia, i kliknąć sobie na recognized products lub zmienić język z angielskiego na włoski i klinąć na riconosciuti. Każdy DOP jest w miarę dokładnie omówiony.


Jest jeszcze kwestia ceny
Ceny w marketach włoskich i niemieckich nie napawają optymizmem, Dobra oliwa toskańska jest droga (20 euro za półlitrową butelczynę DOP z odlotową nalepką jest raczej regułą niż wyjątkiem). Oczywiście na miejscu będzie taniej. A jeszcze taniej będzie we frantoio. Szukać trzeba napisów vendita l’olio czy coś w tym rodzaju. Choć w Toskanii może trzeba szukać szyldu olive oil for sale?

4 comments:

  1. Morze konkretów!
    Dzięki ;D

    ReplyDelete
  2. którą?

    ah, gdyby tak można było każdą...

    ReplyDelete
  3. Jako że pamięć już nie ta, ten odcinek sobie wydrukuję;)
    Bo jak przychodzi co do czego, to zwykle mi się zapomina:)

    no i chciałabym się pobawić w takiego oliwnego kipera;)

    ReplyDelete
  4. Wierna jestem jednej jedynej... tej, ktora Wam nie smakowala ;)
    IMHO to jest najlepsza oliwa na swiecie. Swietnie wywazona smakowo. No ale de gusta... itd ;)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.