z badań przeprowadzonych przez Il Grande Salone della Pasta wynika, że 62,4% Włochów najchętniej jada i maccheroni, 12,1% najbardziej lubi spaghetti, 7,2% to zwolennicy penne a 5,6% uwielbia fusili.
To wyczytałam w styczniowym wydaniu La Cucina Italiana. No i mam problem: bo nie wiem o co chodzi z tym maccheroni? Czy o maccheroni alla chitarra? Czy może o maccheroni con lu ceppe z Abruzzo, czy też o maccheroni di ciaccio robione z mąki z kasztanów?
Powered by Blogger.
To, że ja nie wiem o co chodzi z tym macherroni, to rozumiem, ale Ty powinnaś się poprawić:D
ReplyDeletemaccheroni to krotka pasta, pusta w srodku, tak zeby pomieszna z sosem pomidorowym mogla sie owym sosem wypelniac i stworzyc tzw pastasciutta... tak sobie mysle, ze rigatoni i tortiglioni to dwa rodzane maccheroni, ale moge sie mylic. z kluskami nigdy nic nie wiadomo :D
ReplyDelete